top of page

POSLANSTVO

ELEKTRONSKA GLASBA

muzika.jpg

OG - oldiesgoldies.si - Club Mansion

Poslanstvo zYpperja je ustvariti priložnost za mlade neuveljavljene DJ-je, jih voditi skozi proces izobraževanja in jim predati izkušnje, Šolanje je eden izmed ciljev, ki ga bomo med prvimi uresničili takoj, ko bomo imeli ustrezen prostor. To bo priložnost za tiste, ki si želijo pridobiti samozavest na odru in pridobiti potrebne izkušnje, preden stopijo pred občinstvo. Že od samega začetka je bila elektronska glasba prva točka, ki nas je združila v današnjo skupnost.

Naše poslanstvo je predstaviti zvrst plesne house glasbe različnim družbenim skupinam, jih spodbuditi, da bi jo razumeli in ohranili to iskrico v svobodi plesa, ki ga spodbudijo melodije, bobni, bas linije in vokali različnih umetnikov. Poslanstvo je tudi povezovanje in medsebojno sodelovanje umetnikov na elektronski sceni s pomočjo druženja na različnih dogodkih, na koncu pa vse to združimo in organiziramo v dogodek. Ne moremo reči, da smo edini v Sloveniji razvili takšno mešanico house kulture, smo pa zagotovo redki, ki se zavedamo družbene odgovornosti za razvoj elektronske scene. Elektronska glasba je pri nas zagotovo manj razvita kot v tujini in posledično ima manj možnosti za razvoj, manjka pa ji tudi medijska pozornost. Razlogi prihajajo iz napačnih predstav, neodgovornega razvoja z organizacijskega vidika in prepogosto tesne povezave z nedovoljenimi substancami. Želimo, da tovrstno zabavo zYpper spoznate na način, ki ga poznajo mnogi umetniki, ki so del naše zgodbe zYpper. Glasba je za nas na prvem mestu. 

elektronska glasba
družba

DRUŽBA

Način življenja se je danes s tehnologijo in socialnimi omrežji močno spremenil. Sicer se zavedamo pasti v mladosti, vendar pa to še zdaleč ni tisto, kar potrebuje zdrava družba in posameznik. Raznolikost v njej je normalna in pričakovana. Ključna naloga društva zYpper je druženje, spoznavanje novih ljudi, iskanje pomoči in tudi prilagajanje. Spodbujamo različna druženja, ki jih v prihodnosti lahko tudi zajamemo. Seznam je zelo širok in odvisen tudi od nas samih, kaj nas zanima, navdihuje in razveseljuje. Trenutno pokrivamo področja glasbe (elektronske house glasbe, glasbene produkcije, didžeje, igranje inštrumentov), zabave (ples, druženje), športa (odbojka, odbojka na mivki, tenis, košarka), fotografije (galerije) in umetnosti (dekoracija, risanje, izdelava unikatnih izdelkov). Povezave, ki nas združujejo in gradijo mostove med nami desetletje in več.

druženje_bw.jpg

BeachVolly Turnir - Kasaze

Z ustanovitvijo skupnosti zYpper krepimo te povezave, se povezujemo, spoznavamo nove ljudi in si tako ali drugače pomagamo na zasebnem, družbenem ali poslovnem področju. Pridružite se nam. 

ŠPORT

šport_bw.jpg

Trenutne aktivnosti, ki jih izvajamo so odbojka v dvorani, BeachVolley na različnih lokacijah v spodnji Savinjski dolini, tenis v Šempetru v Savinjski dolini v okviru društva Metulj in košarka. Seznam bo zagotovo tudi daljši. 

Zdrav duh v zdravem telesu je zelo pomembna nit društva zYpper. Zagovarjamo stališče, da je potrebno preprosto dvigniti rit in se odpravit na določeno aktivnost. Splošno znano je, da vadba in šport pozitivno vplivata na več področij posameznikovega življenja. Z gibanjem postajamo bolj produktivni, pozitivno živimo in ohranjamo stike z ljudmi, kar dokazano izboljšuje naš vsakdana. Gibanje je v društvu zYpper ena ključnih točk našega delovanja in hkrati ena najbolj stalnih in redno obiskanih dejavnosti društva. Če ste mladi ali mladi po srcu, imate radi gibanje, športne aktivnosti, radi tekmujete na turnirjih, ste več kot dobrodošli., da se nam pridružite. V društvu organiziramo rekreacijo, sodelujemo na turnirjih in organiziramo turnirje na različnih lokacijah v regiji.

šport

SOLIDARNOST

Društvo zYpper si prizadeva za bolj pravično in solidarni družbi. Iz tega razloga smo se odločili, da se pridružimo dobrodelni akciji, ki jo spodbuja Aleksander Reberšak. Pomoč je namenjena dotični družini, ki v tekočem mesecu potrebuje pomoč. Odločili smo se, da od vsakega nakupljenega zYpper mercha v naši spletni trgovini odvedemo 1€ in ga prenesemo v donacijski fond. Prav tako odvedemo 1€ od katerekoli plačljive aktivnosti, ki jo društvo zYpper organizira javno ali v okviru članov društva.

Vsak konec meseca ta nabrana sredstva nakažemo na račun družine, ki je v tekočem mesecu pomoči najbolj potrebna.

Vsak konec meseca ta nabrana sredstva nakažemo na račun družine, ki je v tekočem mesecu pomoči najbolj potrebna.

Za več informacij klikni tukaj

solidarnost

PREPOVEDANE SUBSTANCE

Prepovedane substance so še vedno občutljiva tema in tabu v družbi. Nekateri jih zavrnejo, drugi opravičujejo, spet tretji zagovarjajo. Kljub različnim mnenjem smo se v društvu zYpper jasno postavili na stališče zavračanja prepovedanih substanc in jih podprli z zgodovinskimi, strokovnimi, biološkimi in socialnimi argumenti, ter jih povezali v razumevanje življenjskih situacij. Poslanstvo, ki mu sledimo, je zdrav razvoj naše družbe, zato želimo, da vsi podporni člani, aktivni člani in obiskovalci zYpper dogodkov poznajo naše stališče do prepovedanih substanc. Kot skupnost želimo, da vsak posameznik razume, da se ne bomo spustili na osebno raven, obsojali ali kogarkoli preganjali. Bomo pa ozavestili biološke učinke prepovedanih substanc, razširili razumevanje z biološkega vidika posameznikovega počutja in spodbujali zavračanje prepovedanih substanc. Odgovornost vsakega posameznika je, da se informira in pogumno stori korak k dvigu lastne kakovosti življenja.

droge 1.jpg

Photo: Oskar Kandare

Iz zgodovine človeštva lahko razberemo, da so bili naravni, kasneje kemični opiji prisotni v vsakdanjem življenju in v družbi povsem sprejemljivi, celo zakoniti. Zaradi družbenega nerazumevanja biološkega vidika človeka in neodgovorne uporabe, so sledile sistemske prepovedi in kriminalizacija na vseh ravneh. To je omogočilo še večji razcvet industrije prepovedanih substanc, brez regulacije le teh in podzemne trgovine. Razlogi za to so bili povečanje osebnih stisk posameznikov in družbe nasploh ter iskanje hitrega zadovoljstva. Ko pa k temu dodamo še hiter in stresen tempo življenja v katerem živimo, ugotovimo, da je seznam razlogov lahko veliko daljši. Naraščajoče povpraševanje je samo posledica.

droge 3.jpg

Photo: Oskar Kandare

Prepovedane substance so kopije teh kemikalij, ki jih možgani prejmejo, da podoživijo užitek, zato se ob zaužitju v možganskem centru aktivirajo velike količine dopamina. Užitek pa je zato toliko bolj intenziven. Razlika med naravnimi ojačevalci in prepovedanimi substancami je v tem, da prepovedane substance omogočijo intenzivnejše in hitrejše doživljanje prijetnih občutkov brez mentalnega ali fizičnega napora. Posledično velika količina sproščenega dopamina v telesu kmalu povzroči pomanjkanje, kar se kaže v občutju žalosti, melanholičnosti, depresivnosti in stresa. Ravno zaradi tega nas prepovedane snovi vodijo v odvisnost. Zavedati se moramo, da dopamin proizvajamo na naravni način preko celostne življenjske energije, ki se aktivira s telesno aktivnostjo, druženjem, spolnostjo, ustvarjanjem, načrtovanjem itd... Za vse to pa ne potrebujemo substanc, saj nas že v osnovi delajo srečne v življenju. Pomembno je, da nas aktivnosti dopolnjujejo, osrečujejo in zadovoljujejo. Vsak ima v sebi moč, da za svoje dobro počutje počne, kar želi. Zato je zdrav odnos do dopamina prava fraza za srečno in polno življenje.

droge 5.jpg

Photo: Oskar Kandare

Sedaj se vprašajmo: Ali je zasvojenost z naravnimi in kemičnimi poživili past za užitek? Kaj, če je zasvojenost povezana z našo kletko in prilagajanjem na okolje? Drugi tipičen primer je vojna z mamili, ki kaznuje odvisnike in uporabnike. Jih osramoti, izolira, vpiše v kazenske evidence in med njimi postavlja ovire, da se ne bi povezali. Leta 2000 je imela Portugalska daleč največjo težavo z nedovoljenimi substancami v Evropi. Združili so znanstvenike in zdravnike ter prišli do rešitve. Legalizirali so vse prepovedane substance, od marihuane do kokaina, denar iz prodaje pa namenili k zmanjševanju zasvojenosti in njihovo ponovno integracijo v družbo. Rezultat je takoj privedel do množičnega ustvarjanja delovnih mest na področju spodbujanja podjetniških programov za zaposlovanje odvisnikov. Na področju zasvojenosti pa ugotovili, da se je stopnja uporabe prepovedanih snovi, ko so odvisniki odkrili smisel v drugih aktivnostih življenja in se povezali s širšo družbo, po virih iz British Journal of Criminology. zmanjšala za 50%. Prav tako je močno upadlo predoziranje, bolezni HIV in odvisnost na vseh ostalih področjih.

droge 2.jpg

Photo: Oskar Kandare

Življenje vsakega posameznika je polno izzivov, stresnih situacij, fizičnih ali čustvenih naporov v zasebnem pa tudi poklicnem življenju. Obstajajo tudi veseli in radostni trenutki, ki nas v življenju pomirijo, osrečijo in razveselijo. Vsi se zavedamo te mešanice občutkov, ki nas spremljajo skozi vse življenje. Obstajajo pa razlike v naših značajih, vzgoji, ambicioznosti, družbenih vplivih itd. Za vse te vplive smo v mladosti veliko bolj dovzetni. Razlog je v drugačnem dojemanju občutkov, zato lahko popolnoma nedolžne in prepovedane substance postanejo del našega vsakdana. Smo mnenja, da je bistvo razumeti zgodovinski in biološki vpliv poživil oz. prepovedanih substanc.

droge 7.jpg

Photo: Oskar Kandare

Z biološkega vidika človeka se je potrebno dotakniti zaznavanje zadovoljstva in hrepenenja po prijetnih občutkih. V možganih obstaja poseben sistem, ki je odgovoren za nagrado in užitek. Podoživljanje prijetnih občutkov je naraven proces, ki ga radi ponavljamo. Obstajajo naravne pozitivne nagrade (hrana, voda, intima, šport, delo...), ki ne vplivajo negativno na psihofizično stanje osebe in naravne v večini negativnih nagrad (tobak, kava, čaj, sladkor, marihuana, alkohol…), ki imajo poleg negativnih tudi nekaj pozitivnih učinkov. Poznamo še kemično obdelana poživila (kokain, heroin, amfetamini...), ki srednjeročno in dolgoročno škodujejo telesu in duševnemu stanju človeka. Možgani namreč sami proizvajajo posebne kemikalije, ki skrbijo za udobje (endorfini), kar poveča količino dopamina v telesu. Ko ga je v telesu veliko, se počutimo dobro, smo srečni in vzneseni, kadar pa tega ni, čutimo žalost, melanholičnost in stres. Zato je povsem normalno, da ponavljamo vedenja, ki so nam blizu in všeč. ter opuščamo tista, ki nam ne prinašajo užitka oz. so le ti neprijetni.

droge 4.jpg

Photo: Oskar Kandare

Tipičen primer je bil poiskus na podganah. Podgane, ki so bile zaprte v izolirani kletki, so skoraj vedno posegale po vodi s heroinom, kokainom in ne po čisti pitni vodi. Večina podgan se je predozirala in zelo hitro poginila. Profesor psihologije Bruce Alexander je kasneje poskus obrnil drugače in zgradil kletko, ki jo je poimenoval Podganji Park. Za podgane je bil to pravi raj. Imele so veliko sira, rovov, podganjih prijateljev in posledično parjenja. Na izbiro so imele pitno vodo in vodo, ki je vsebovala kokain in heroin. Rezultat je pokazal, da večina podgan nikoli ni uporabljala vode s kokainom in heroinom. Medtem, ko so podgane v praznih kletkah doživele 100% delež prevelikega odmerka, je bil delež v podganjem parku 0%. samo zato, ker so bile podgane srečne in povezane med seboj.

droge 6.jpg

Photo: Oskar Kandare

Prav je, da govorimo o zasvojenosti in prepovedanih substancah, vendar se moramo pogovarjati tudi o zdravljenju družbe na družbeni, politični in osebni ravni. Ustvarili smo družbo, ki je bolj podobna osamljeni kletki kot parku, imenovanemu raj, v katerem ljudje z močno odvisnostjo potrebujejo sočloveka. Teza, da je nasprotje odvisnosti treznost, ni pravilna. Nasprotje odvisnosti je povezanost.

prepovedane substancer

PARTNERJI

partnerji
bottom of page